Autotest BMW 116i

0

BMW-116i_01-1024x682

Dit is hem dan. Mijn eerste test van een gemotoriseerde 4-wieler. En waar beginnen we mee? Niets minder dan een BMW 1-serie. Oh, voordat de gadget liefhebbers afhaken: ik heb zitten Googelen in de auto. Niet op mijn mobiel, maar letterlijk in de auto.

Onderstuur
Leuk dat Google, maar daar koop je geen auto voor. Ik tenminste niet. Dus wat krijg je nog meer als je kiest voor een BMW 116i? Om te beginnen sowieso een 1,6 liter 4-cilinder motor met een klein turbootje. De 136 pk die de vierpitter produceert, kun je met een goede zet van je rechtervoet rechtstreeks naar de achterwielen sturen. En ja, dat houdt dus in dat je met een beetje moeite en een nat wegdek de achterkant kunt laten uitbreken. Dat terzijde, ligt de BMW vrij laag. Hierdoor moet je even wennen met instappen (invallen), maar geeft het de wagen een geweldige wegligging. Een bocht agressief insturen is geen enkel probleem. Als het de 1-serie te veel wordt, laat hij dat vanzelf merken met een tikkeltje onderstuur. Natuurlijk zocht ik die grens regelmatig op, maar hem overtreden bleek lastig. Ik merkte dat, zelfs als de traction control uit stond, de 136 pk net niet genoeg push geeft om echt lekker sportief te rammen. Daarvoor moet je dus toch kijken naar de versies met wat meer cilinders zoals de net nieuwe 135i.

Een bocht agressief insturen is geen enkel probleem. Als het de 1-serie te veel wordt, laat hij dat vanzelf merken met een tikkeltje onderstuur.

Comfort
Nu kan ik me voorstellen dat niet iedereen zo graag de grens van een auto opzoekt. Het schijnt dat mensen een auto ook kopen om er langere, saaie ritten in te maken. Daarom heb ik dat ook gedaan. Wat blijkt? De 116i kan dat ook. Logisch natuurlijk, maar de redelijk zachte vering van de auto zorgt er ook voor dat je dat comfortabel kunt doen. Daarnaast is de ruimte voorin ook prima. Achterin kunnen kinderen makkelijk zitten. Mochten de kids irritant worden, dan is er altijd nog ruimte in de achterbak. Zodoende is er weer ruimte voor volwassenen achterin. Mits de mensen voorin geen egoïstische aso’s zijn en hun stoel een beetje naar voren schuiven. De stoelen zitten erg comfortabel, zelfs voor mij met mijn bijna 2 meter aan lichaam.

BMW-116i_03-1024x682

Connected Drive
Het mag duidelijk zijn dat de BMW erg fijn rijdt, maar rijden is niet alles. BMW vindt namelijk dat de mensen in een BMW ten alle tijden verbonden moeten zijn met de buitenwereld. En dat betekent dat de 116i waar ik in mocht rondrijden, ook verbonden was met het de interwebz. Connected Drive noemen de Duitsers dat. De verbinding met het internet houdt bijvoorbeeld in dat je een buienradar app kunt installeren en dus voortaan weet dat het buiten regent, zonder dat je naar buiten hoeft te kijken. Maar het gaat verder. Je kunt vanuit een BMW met Connected Drive namelijk ook berichtjes sturen. Hij stuurt niets terug, dat niet, maar dat is het doel ook niet. Bijvoorbeeld een adresje opzoeken op Google Maps en doorsturen naar de BMW om hem vervolgens te selecteren als adres voor de ingebouwde navigatie. Scheelt een hoop gedraai en geklik aan het iDrive wieltje. Belangrijker is dat Connected Drive ook alles bijhoudt van de auto zelf. Banden versleten? Olie op een laag peil? Ander elektrisch probleem? De BMW laat het je weten. Daarnaast gaan de Germanen er wel vanuit dat je een iPhone hebt, want deze wordt volledig ondersteund. Bij het afspelen van muziek zelfs inclusief album art op het dashboard scherm en volledige controle vanaf het de knopjes op het stuur.

BMW vindt dat de mensen in een BMW ten alle tijden verbonden moeten zijn met de buitenwereld.

Google
Maar ik heb het over Google in de auto gehad. Dat kan alleen als de auto stil staat. Veiligheid voor alles. Dat neemt dus niet weg dat de auto je de mogelijkheid geeft om te internetten als je staat te wachten in de file. En zonder dat heer agent je er een boete van 160 euro voor geeft, want de iPhone blijft netjes opgeborgen onder het klepje waar je arm op leunt.

BMW-116i_05-1024x682

Perfect?
Op dit moment denk je dat de BMW 116i de perfecte auto is. Dat is hij niet. Off-road zou ik bijvoorbeeld niet proberen. Flauw, maar zeggen dat de nieuwe 1-serie een prachtige BMW is, is mogelijk maar niet volledig geloofwaardig. Vanaf de zijkant en achterkant kan ik niets vinden dat ik lelijk vindt. Vanaf die hoeken vindt ik de 1-serie super om naar te kijken. Maar die voorkant. Die raar gestijlde koplampen. Die voegen niet in het hele beeld van de auto. Zelfs niet in de hele lijn van alle geproduceerde BMW’s tot nu toe. Voordeel dat je die vanachter het stuur niet ziet.

De BMW 116i is een heerlijk scherpsturende, sportieve, maar ook relaxte hatchback maar mist net een klein beetje vermogen om de sportieve wegligging van de auto volledig tot zijn recht te laten komen.

Conclusie
De BMW 116i is een heerlijk scherpsturende, sportieve, maar ook relaxte hatchback. De 116i mist net een klein beetje vermogen om de sportieve wegligging van de auto volledig tot zijn recht te laten komen. Van binnen laat BMW je wel merken dat je premium koopt. Alles voelt en oogt kwalitatief hoogstaand. Ook de iDrive met Connected Drive werkt goed, al laat de snelheid van het internet soms wat te wensen over. Het komt erop neer dat de 116i een heerlijk gebalanceerde auto is. Een puntje blijft dat je daar wel een BMW prijs voor moet neertellen (rijklaar ongeveer 30.000 euro)

Deel.

Over de schrijver

Laat een reactie na: