Autotest Ford B-Max 1.0 EcoBoost First Edition

Tekst on 4 januari 2013 in Ford, Rijtesten met 0 Comments

Ford-B-Max_01

De nieuwe Ford B-Max is meer dan de opvolger van de, wat mij betreft, wat saaie Fusion. Net als de Opel Meriva, met zijn tegengesteld opengaande achterportieren, heeft ook de B-Max een apart deurenconcept. Schuifdeuren zijn bij een mpv niet bijzonder. Ware het niet dat de B-stijl van de B-Max is geïntegreerd in de portieren.

Familiegezicht
Het uiterlijk van de B-Max is in lijn met dat van de Fiesta, Focus en C-Max. Door de zeshoekige grille, de ver naar achteren doorgetrokken koplampen en de lijnen over de zijkant van de auto, oogt de B-Max niet saai. De forse 17-inch lichtmetalen wielen van de testauto dragen hier aan bij. Het zicht door de grote voorruit is uitstekend. Dat kan niet gezegd worden over het zicht schuin naar achteren. De dikke B- en brede C-stijl zorgen voor een grote dode hoek.

Het zicht door de grote voorruit is uitstekend. Dat kan niet gezegd worden over het zicht schuin naar achteren. De dikke B- en brede C-stijl zorgen voor een grote dode hoek.

Connectiviteit
Het interieur heeft ook veel kenmerken die we uit andere Ford-modellen kennen. De uitstraling van het dashboard is prima. Alles oogt netjes en de materialen voelen prima aan. Het valt op dat de kunststof deurbekleding van erg hard plastic is gemaakt. De middenconsole wordt opgesierd door een chique pianolak-afwerking. Aan de knoppenbrei moet je even wennen. Tijdens het rijden moet ik telkens eerst goed kijken waar ik druk of draai voor de gewenste functie. De klokkenwinkel is eenvoudig. Er is geen temperatuurmeter aanwezig, wel een (primitieve) boordcomputer. Op het kleine scherm in de middenconsole krijgt de bestuurder tips hoe hij zo zuinig mogelijk kan rijden. De stoelen zijn stevig en bieden veel steun.

Ford-B-Max_03

De rugleuning is niet traploos verstelbaar en door het gebrek aan een vaste B-stijl, zit de gordel geïntegreerd in de stoel. Deze zit vrij laag en daardoor strakker dan normaal om je schouder. Het stuur is in hoogte en diepte verstelbaar en grijpt door de kleine diameter lekker vast. De B-Max kan worden geleverd met SYNC, het nieuwe spraakgestuurde connectiviteitssysteem van Ford. Dit systeem maakt het mogelijk smartphones en muziekspelers via Bluetooth of USB aan te sluiten op de interface, en met gesproken commando’s te bedienen.

Aan de knoppenbrei moet je even wennen. Tijdens het rijden moet ik telkens eerst goed kijken waar ik druk of draai voor de gewenste functie.

Deurconstructie
Het Easy Acces Door System is hét unique selling point van de B-Max. Twee normale voorportieren en twee schuifdeuren daarachter, geven toegang tot het interieur. De B-stijl is geïntegreerd in de portieren. Daardoor ontstaat er één groot gat als beide deuren geopend zijn. Handig om kinderzitjes achterin te zetten. En de instap is lekker hoog voor degenen die stram van lijf en leden zijn. De deuren zijn onafhankelijk van elkaar te openen en schuifdeuren zorgen voor minder parkeerdeukjes in krappe parkeervakken.

Ford-B-Max_07

Ruimte
De ruimte op de achterbank kan er mee door. De knieën van een 1 meter 80 meter lange volwassene raken nog net niet de voorstoelen. De hoofdruimte is, ondanks de aanwezigheid van een panoramadak, in de testauto voldoende. De B-Max is, onder andere door de in delen neerklapbare achterbank en een omklapbare leuning van de passagiersstoel, multifunctioneel. De manier waarop de achterbank omklapt, is een mooie constructie. De zitting zakt naar direct naar beneden als je de leuning omklapt. De vloer van de bagageruimte heeft een dubbele bodem die eruit gehaald kan worden.

De manier waarop de achterbank omklapt, is een mooie constructie. De zitting zakt naar direct naar beneden als je de leuning omklapt.

Strakke wegligging
De B-Max stuurt, zeker voor een mpv, erg strak. Je manoeuvreert de compacte mpv heel precies over bochtige wegen. De auto stuurt niet te licht en niet te zwaar, precies goed. Het onderstel is een combinatie van dynamiek en comfort. Stevig om overhellen in bochten tegen te gaan. En comfortabel genoeg om kleine oneffenheden niet irritant hard door te geven. Ford heeft wat dat betreft wederom een huzarenstukje op de weg gezet. Wel merk je dat de B-Max door alle verstevigingen in de deuren vrij zwaar is. De testauto wordt voor 1.179 kilogram aangeslagen bij de motorrijtuigenbelasting.

Ford-B-Max_10

Motor
Wij rijden met de 100 pk-versie van de 1.0 EcoBoost-motor. Voor 1.000 euro meer kun je er 20 pk bij kopen. De motor is, vooral bij constante snelheden, erg stil. Tijdens optrekken vanuit stilstand is er duidelijk een roffeltje te horen, maar het blokje klinkt lang niet zo blikkerig als een oude Daihatsu Cuore. Om trillingen tegen te gaan heeft Ford de motor soepel in de rubbers gehangen. Bij een bruuske duw op het gaspedaal is dit voelbaar aan het kantelen van de motor. De 100 pk is voor normaal gebruik ruim voldoende. Wel moet je minimaal tot 3.000 toeren per minuut doortrekken voordat je opschakelt. Onder dit toerental is de motor wat brommerig en komt hij stroperig op gang. De turbo verleent boven de 2.000 toeren per minuut duidelijk zijn assistentie.

De B-Max is heeft een soepele en precies schakelende vijfversnellingsbak. Het gemis van een zesde verzet heeft voor en nadelen.

Geen zes
De B-Max is heeft een soepele en precies schakelende vijfversnellingsbak. Het gemis van een zesde verzet heeft voor en nadelen. Op constante snelheid zou een extra versnelling het toerental, en daarmee het verbruik kunnen drukken. Maar zonder zes trekt de B-Max ook boven de 120 kilometer per uur nog aardig door. Het rempedaal laat zich heel precies doseren en geeft altijd een helder gevoel. Een stop/start-systeem en een schakelindicator zijn standaard.

Verbruik
Het brandstofverbruik hebben we vanwege het beperkte aantal gereden kilometers niet gemeten. Ford geeft zelf een gemiddelde van 4,9 liter per 100 kilometer (1 op 20,4) op, maar dat is in de dagelijkse praktijk waarschijnlijk een utopie.

Ford-B-Max_09

Veiligheid
De B-Max heeft allerlei moderne veiligheidssystemen en sleepte recent vijf EuroNCAP-sterren in de wacht. Zij- en hoofdairbags, een knie-airbag voor de bestuurder, ESP en een waarschuwingssysteem voor een te lage bandenspanning zijn standaard. Active City Stop, dat remt als sensoren opmerken dat een botsing onvermijdelijk is, is optioneel.

Zijn belangrijkste concurrent is de iets langere Opel Meriva met een multifunctioneler interieur. Maar de B-Max slaat terug met zijn zeer goede weggedrag.

Conclusie
De Ford B-Max is een welkome toevoeging aan het segment van de compacte mpv’s. Zijn deurconstructie is handig voor ouders met kinderen en senioren die een ruime en hoge instap nodig hebben. Zijn belangrijkste concurrent is de iets langere Opel Meriva met een multifunctioneler interieur. Maar de B-Max slaat terug met zijn zeer goede weggedrag, veiligheidsuitrusting zijn volwassen driecilinder. De B-Max is er vanaf 18.895 euro, maar dan heb je nog geen airco. De door ons gereden B-Max 1.0 Titanium met 100 pk staat voor 21.495 euro in de prijslijst. Dan heb je onder andere automatische airco, cruise control en een licht- en regensensor. Het First Edition Pack met 17-inch lichtmetalen wielen, luxe bekleding en parkeersensoren achter kost 1.440 euro.

Bekijk meer foto’s op onze Facebook pagina.

Technische gegevens:
Brandstof: Benzine
Energielabel: A
CO2 uitstoot: 114 g/km
Cilinderinhoud: 999 cc
Cilinders: 3
Max. vermogen: 74 kW/100 pk bij 6.000 tpm
Max. koppel: 210 Nm bij 1.400 tpm
Acceleratie 0–100 km/h: 13,2 sec.
Topsnelheid: 175 km/h
Transmissie: 5 v., handgeschakeld
Gewicht: 1.179 kg
Prijs gereden uitvoering: € 24.675

Plus
+ Praktische deurconstructie
+ Uitstekend rijgedrag
+ Ruime standaarduitrusting

Min
- Beenruimte achterin
- Kleine afwerkingsmissers
- Grote dode hoek schuin achter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Current day month ye@r *

Top