Autotest Honda Civic 1.6 i-DTEC

0

Honda-Civic-1.6-i-DTEC-rijfoto

Honda introduceerde op 12 en 13 december de Civic i-DTEC aan de Nederlandse autopers. We reden met de ‘kleine’ diesel en hebben er een positief gevoel aan overgehouden. De prijs wordt bepalend of de diesel een ‘hardloper’ wordt. Die prijs is alleen op dit moment nog niet bekend.

De beste balans vinden tussen milieu-efficiëntie en dynamische prestaties. Dat waren de belangrijkste doelstellingen van Honda bij de ontwikkeling van de 1.6 i-DTEC dieselmotor. De 1.6 levert 120 pk, en is de eerste in de ‘Earth Dreams Technology’ series. Earth Dreams staat bij Honda voor het aanbrengen van veel kleine verbeteringen die samen een groot verschil maken. Vanaf januari 2013 zit de 1.6 diesel in de Civic, medio hetzelfde jaar gaan we het blok ook terugzien in de nieuwe CR-V.

In de tweede versnelling heeft de motor de neiging om af te slaan. Dit gebeurt ook als je bijna stilstaat en dan weer gas geeft.

Nieuwe standaard
Het motorblok is speciaal voor Europa ontwikkeld en heeft, naar eigen zeggen, de lat hoog gelegd. Volgens Honda is er geen dieselmotor op de markt die als voorbeeld voor de i-DTEC kon dienen en wilden ze een eigen en nieuwe ‘1.6 diesel standaard’ neerzetten. Uitgangspunt voor de nieuwe 1.6 diesel was de 2.2 i-DTEC uit 2006. Dit blok voldoet al aan de Euro5 emissienorm, maar krijgt in Nederland geen A-label en zit niet in de 20 procent bijtellingscategorie.

Honda-Civic-1.6-i-DTEC-motor

Niet geruisloos
Het karakter van het motorblok past goed bij de filosofie van Honda: fun-to-drive. Honda heeft veel geïnvesteerd om een stil en resonantiearm motorblok te bouwen. De motor is desondanks goed hoorbaar. Echter zonder dat dit vervelend wordt. Het past zelfs wel goed bij de sportieve uitstraling en wegligging van de auto. Het koppel van 300 Nm is snel en over een breed toerengebied beschikbaar. Tijdens het accelereren was er in onze testauto een lichte vibratie waarneembaar. Bij snelheden onder de 30 kilometer per uur doet de Civic het beter in de eerste versnelling. In de tweede versnelling heeft de motor de neiging om af te slaan. Dit gebeurt ook als je bijna stilstaat en dan weer gas geeft. Bij een uitgeschakeld start-stop systeem is dit fenomeen niet aanwezig.

Ondanks het sportief aanvoelende onderstel, is de Civic een comfortabele reisauto waarmee je makkelijk honderden kilometers achter elkaar kunt rijden.

Glijden over voorwielen
Onze benchmark is de Honda 1.8 met benzinemotor die een neutralere wegligging heeft. Het onderstel van de 1.6 i-DTEC voelt sportief aan en de auto laat zich goed door (haarspeld)bochten sturen. De 1.6 diesel heeft wel meer dan de 1.800 de neiging om tijdens hard remmen en robuust sturen, iets over de voorwielen weg te glijden. Dit wordt overigens snel en goed door het antiblokkeer- en stabiliteitssysteem opgepikt. De onderstuur zou kunnen komen omdat het gewicht van de motor en versnellingsbak zich voor het grootste deel voor de vooras bevindt. Ondanks het sportief aanvoelende onderstel, is de Civic een comfortabele reisauto waarmee je makkelijk honderden kilometers achter elkaar kunt rijden. Je voelt je in de Civic veilig, hij voelt robuust en solide aan en dat is hij ook. Het sportieve karakter van de Civic wordt versterkt doordat Honda de besturing directer en de voorwielophanging iets stugger heeft gemaakt.

Honda-Civic-1.6-i-DTEC-interieur

Nieuwe versnellingsbak
Tegelijk met het motorblok, heeft Honda ook een nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak ontwikkeld. De bak is zeven kilo lichter dan de versnellingsbak in de 2.2 liter. Het totale gewicht van de aandrijflijn van de Civic 1.6 is hiermee 54 kilo minder dan die van de 2.2. De bak schakelt zeer direct en soepel. Honda claimt ook een nieuw achteruitrijschakelsysteem te hebben toegepast dat ‘zachter en stiller’ werkt. We hebben tijdens het inschakelen van de achteruit echter geen verschil gevoeld met andere versnellingsbakken.

Interieur
Binnenin de Honda zit je goed, je begeeft je als het ware in een cockpit van een vliegtuig. Alle instrumenten en schakelaars zijn om je heen gebouwd en je hoeft niet te gaan verzitten om ergens bij te kunnen. De ruimte voorin is prima. Achterin zitten mensen met lange benen snel tegen de leuning van de voorstoelen aan. De achterbank is door de brede portieren goed bereikbaar. Handig ook voor bestuurders met kinderen in een Maxi Cosi. Het interieur ziet er netjes afgewerkt uit. Je voelt je echt thuis in de Civic.

Achterin zitten mensen met lange benen snel tegen de leuning van de voorstoelen aan.

Geluiddemping
Honda heeft ook getracht laagfrequente rijgeluiden tot een minimum te beperken. Hiervoor hebben ze het Active Noise Cancellation (ANC) systeem bedacht. Microfoons in de auto registreren lage frequenties van de aandrijflijn en sturen een signaal naar de ANC-regeleenheid. De regeleenheid reageert door een nauwkeurig getimed audiosignaal met omgekeerde fase naar een versterker te sturen. De versterker geeft het geluid weer door aan de luidsprekers in de deuren en de sub-woofer.

Honda-Civic-1.6-i-DTEC-rechtsachter

Aerodynamica
Zoals iedere autofabrikant, besteedt ook Honda veel aandacht aan de aerodynamica. Niet alleen om de luchtweerstand omlaag te brengen, maar ook om de rijstabiliteit te optimaliseren. De Civic heeft over de hele lengte bodembekleding met aan de voorkant een geprofileerde rand. Hiermee wordt de luchtstroom onder de auto beheerst. Samen met grotere kappen op de achterwielophanging, zorgt de bekleding voor een stabielere auto. Net als de 2.2 i-DTEC, heeft ook de 1.6 diesel radiatorroostersluiting. Als de motoromstandigheden het toelaten, sluit het radiatorrooster om de luchtweerstand te verlagen. Standaard is het radiatorrooster dicht voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik. Bij lage snelheden is de stroomlijn minder belangrijk, dan staat het radiatorrooster open om meer koellucht toe te laten. Bij hogere snelheden gaat het rooster open, zodat de koeling en de aerodynamische balans optimaal zijn.

De Honda Civic is, ook met 1.6 dieselmotor, een sportieve aanwinst in het C-segment.

Conclusie
De Honda Civic is, ook met 1.6 dieselmotor, een sportieve aanwinst in het C-segment. De motor is hoorbaar, maar zonder storend te worden. Onder extreme omstandigheden heeft de auto de neiging om over de voorwielen weg te glijden, maar dit wordt goed gecorrigeerd door de stabiliteitssystemen. De Civic ziet er robuust uit en voelt ook zo aan. In de Civic zit je comfortabel en op je gemak.

Technische gegevens:
Brandstof: Diesel
Energielabel/Bijtelling: A/20%
Gem. verbruik: 3,6 l/100 km
CO2 uitstoot: 94 g/km
Emissielevel: Euro5
Cilinderinhoud: 1.597 cc
Cilinders/Kleppen: 4/16
Max. vermogen: 120 pk bij 4.000 tpm
Max. koppel: 300 Nm bij 2.000 tpm
Acceleratie 0 -100: 10,5 sec.
Topsnelheid: 203 km/h
Transmissie: Handgeschakeld, 6 versnellingen
Gewicht: 1.346 kg
Prijs basisversie: Nog niet bekend (16 december 2012)
Prijs gereden uitvoering: niet van toepassing

Plus
+ Sportief rijgedrag
+ Robuust
+ Multifunctioneel interieur

Min
- Beenruimte achter voorstoelen
– Onderstuur

Deel.

Over de schrijver

Rob Blom (1967) is zijn loopbaan begonnen als automonteur en via de werkplaatsreceptie en het onderdelenmagazijn in de (inter)nationale automotive branche terechtgekomen. Door de jaren heen werkte hij bij verschillende (internationale) automotive en automotive aftermarket bedrijven en raceteams als monteur, service engineer, productmanager en technisch specialist. Via een autosportsite en een motorfiets website rolde Rob de journalistiek in en nu is hij uitgever en redacteur van de websites Driving-Dutchman.com en Testauto.nl waar hij samen met anderen over zijn passies schrijft. Naast deze werkzaamheden helpt Rob automotive bedrijven bij de promotie van hun producten en diensten. Specialiteiten: automotive en automotive aftermarket, auto- en motortechniek, autosport en nieuwe media.

Laat een reactie na: